Hoe zorg je voor een overzichtelijke garderobe

8 tips

Je hebt niet veel kleding nodig om er elke dag goed uit te zien, maar wat je hebt aan kleding moet voor je werken. Een ordelijke en overzichtelijke garderobe is de basis, want daarin hangen alleen kledingstukken die jij met plezier draagt en waarmee jij veel kledingcombinaties kan maken. Alleen hoe zorg je voor een overzichtelijke garderobe? In dit artikel geef ik je 8 tips mee.

Tip 1: Deel de garderobe in op kledingstuk en kleur

De basis van een overzichtelijke garderobe begint bij een logische indeling. Hang of leg kleding per soort gestructureerd in de kledingkast. Broeken bij broeken, rokken bij rokken, jurken bij jurken, tops met lange mouwen, tops met korte mouwen, topjes, et cetera. Zorg dat je de kleding op kleur opvouwt of ophangt, van licht naar donker. Door je kleding op soort en kleur te sorteren kun je snel en makkelijk kleding uitzoeken die past bij de gelegenheid en jouw stemming.

Tip 2: Gebruik verdeelvakken of mandjes voor kleine kledingstukken

Ondergoed, beha’s, sokken, panty’s, maillots en riemen zijn items die vaak voor een chaotische brei zorgen in de kledingkast. Deze items liggen dan op een wanordelijke hoop en je hebt geen zicht op de combinatiemogelijkheden van je garderobe.

Gelukkig is er een eenvoudige oplossing: gebruik verdeelvakken en mandjes. Doe de kleine kledingstukken hierin netjes bij elkaar. Koop vlakverdelers voor je laden (Ikea) en orden je kousen, beha’s en slips, zodat je ze gemakkelijk terug kunt vinden. Met zo’n kleine handige aanpassing schep je veel rust in je kledingkast.

Tip 3: Zorg voor een seizoensgebonden kledingkast

Afhankelijk van de grootte van je kledingkast kun je ervoor kiezen om echte winter/zomer kleding tijdelijk uit kast te halen en op te slaan. Alleen vergeet niet dat veel kledingstukken met vestje, jasje of dikke panty eronder doordraagbaar zijn.

Tip 4: Gebruik dezelfde hangers

Als je kleding ophangt, zorg dan dat je dezelfde hangers gebruikt. Het maakt écht een wereld van verschil. Je schept orde en overzicht door dezelfde hangers te gebruiken. Bovendien gebruik je minder ruimte, waardoor je weer meer kwijt kan in je kledingkast. Een win-win situatie dus!

Tip 5: Haal de bezem door je kledingkast

Een shirt met een klein gaatje, een wollen trui die viltig is geworden of een rokje dat net te kort is? Houd dit soort items niet in je kledingkast voor “voor het geval dat…”. In de praktijk blijkt dat versleten en gedateerde kledingstukken een eeuwig leven krijgen ergens verstopt in de kledingkast.

Een garderobe met niet draagbare kleding zorgt voor een gevoel van een overvolle kast maar niets om aan te trekken. Je raakt het overzicht kwijt op de goed bruikbare kleding en oude meuk die je kast vervuilt. Dan kan je zonder schuldgevoel op stap voor dat kledingstuk dat een geweldige toevoeging aan je bestaande garderobe is. Loop ieder seizoen je kledingkast na op gedateerde en versleten kleding en doe ze weg! Met een goed werkende overzichtelijke garderobe weet je beter wat je nodig hebt en kan je zonder schuldgevoel kleding inslaan.

Tip 6: Alleen kleding waar je je blij in voelt

Houd alleen kleding in je kast waar jij je gelukkig in voelt. Dus doe die ’voel me hier niet fijn in’-items gewoon weg. Natuurlijk hoef je niet dolenthousiast te zijn over ieder kledingstuk, maar het is wel belangrijk dat de kledingstukken in je kast voor jou werken.

Tip 7: Leg kapotte of te verstellen kleding klaar voor de coupeuse

We hebben allemaal wel eens kledingstukken die toe zijn aan een kleine reparatie of versteld moeten worden. Denk aan een overhemd dat ingenomen moet worden bij de schouders. Leg dit soort items niet terug in je kledingkast. Dan wordt het een uitgestelde taak. De gouden tip: houd dit soort kledingstukken uit je kast en leg ze klaar om mee te nemen als je een rondje gaat shoppen.

Tip 8: Maak foto’s van kledingcombinaties

Veel mensen vallen terug op een aantal vaste kledingsetjes. Dat is zonde, want als je goed weet te mixen en matchen dan kan je veel gevarieerder gekleed gaan met de kledingstukken die in jouw kast hangen. Ga daarom eens goed je kast door en creëer zoveel mogelijk kledingcombinaties. Maak hier foto’s van en plak deze bijvoorbeeld aan de binnenkant van je kledingkast. Zo kan je altijd terugvallen op andere kledingcombinaties, ook als je even geen inspiratie hebt.

Je garderobe ordenen?

Naar rust en overzicht in je kledingkast

Meer weten
€50
per uur
Advies én meer
  • Een goed functionerende mix&match garderobe leren opbouwen
  • Mooie overzichtelijke en opgeruimde garderobe
  • Beeldmateriaal met verrassende kledingcombinaties