Contrast: over licht en donker

Het kan zijn dat je al weet welk kleurtype je bent; lente, zomer, herfst of winter. En dat je ook weet wat jouw subtype van je dominante kleurkarakteristiek is (lente: warm, licht, helder; herfst: warm, gedempt, diep; zomer: koel, licht, gedempt; winter: koel, helder, diep). Maar weet je ook of je hoog of laag licht-donker contrast hebt in je uiterlijk? De kleurbalans van je uiterlijk (huid, haar en ogen) bepaalt wat jouw mooiste en beste kleuren zijn die je kunt dragen. En de mate van licht-donker contrast in je uiterlijk (huid, haar en ogen) bepaalt hoe hoog het licht-donker contrast in je kleding kan zijn. 

Contrast bestaat uit het onderling verschil van licht en/of donker; een kleur is licht of donker maar de donkerte is niet hetzelfde als de kleur. Je kunt donkerte ook laten zien in zwart, wit en alle grijstonen. Bij een contrastanalyse bekijken we je uiterlijk in zwart-wit. Hoe groter het verschil in de aanwezige donkertes, hoe hoger het contrast. Hoe kleiner het verschil, hoe lager het contrast. 
Contrast in je kleding gaat niet over kleding in zwart-wit maar over licht en donker van de kleuren uit jouw kleurpalet!

Het staat mooi als het contrast in je kleding in balans is met het contrast van je uiterlijk. Door het contrast in je kleding aan te laten sluiten op het contrast in je uiterlijk schep je harmonie en zorg je ervoor dat de aandacht naar je gezicht wordt gebracht. 

Hoe hoger het contrast, hoe meer kracht en autoriteit; hoe lager het contrast, hoe meer verbinding en toegankelijkheid. Je kunt je natuurlijke contrast versterken of afzwakken met het contrast in je kleding, afhankelijk van hoe je wilt overkomen of wat je wilt uitstralen. De hoeveelheid contrast die je wil of kan dragen in je outfit is een samenspel van jouw uiterlijk, jouw innerlijk (persoonlijkheid/karakter) én de situatie/gelegenheid waarvoor jij je kleedt.

Laag contrast

Met een laag contrast heb je weinig verschil in de donkerte van je huid, haar en ogen. Alle kleuren in je uiterlijk liggen dus dicht bij elkaar; en dat kan van alles vrij licht tot alles vrij donker. De variatie mogelijkheden lopen van alles licht, naar combinatie van licht en medium, alles medium, naar combinatie van medium en donker of alles donker. Het is het meest fraai als je de kleuren van je outfit aan laat sluiten bij je natuurlijke kleuring.

Lichte kleuren staan mooi bij mensen met een laag licht-donker contrast en een lichte kleuring; medium kleuren staan mooi bij mensen met een laag licht-donker contrast en een medium kleuring en donkere kleuren staan mooi bij mensen met een laag licht-donker contrast en een donkere kleuring. 
Ton-sur-ton (verschillende tinten van één kleur) en monochrome kleurcombinaties (verschillende kleuren met dezelfde kleurdiepte) zijn uitermate geschikte kleurcombinaties voor je outfit. 

Let op bij een laag licht-donker contrast in je uiterlijk dat de kleurcombinatie van je kleding (dus ook print!) niet te hoog wordt, dan gaat de aandacht vooral uit naar je kleding en is je gezicht niet meer de eyecatcher van je persoonlijke presentatie!

Medium contrast

Met een medium contrast heb je redelijk wat verschil in de donkerte van je huid, haar en ogen. Alle kleuren in je uiterlijk liggen wat verder uit elkaar; en dat kan van vrij lichte ogen en donkerder haar tot vrij donkere ogen en lichter haar. De variatie mogelijkheden lopen van vrij licht, medium en vrij donker in allerhande combinaties. Het is het meest fraai als je de kleuren van je outfit aan laat sluiten bij je natuurlijke kleuring.

Bij een medium contrast met een lichtere kleuring staan combinaties van licht en medium kleuren het meest mooi en bij een medium contrast met een donkere kleuring staan combinaties van medium met donkere kleuren het mooist. Medium kleurcontrasten die aansluiten bij je uiterlijk zijn het meest geschikt voor je outfit.
Pas ook bij je prints het goede contrastniveau toe!

Let op bij een medium licht-donker contrast in je uiterlijk dat de kleurcombinatie van je kleding (dus ook print!) niet te hoog wordt. Een outfit met een hoog licht-donker contrast, kun je  aanpassen aan je natuurlijke contrast, door een medium kleur toe te voegen. De medium kleur zorgt voor een overgang tussen het licht en donker, zwakt het contrast af en brengt de kleurcombinatie in harmonie brengt met jouzelf. 
Bij het ouder worden kan het medium contrast verschuiven naar een laag licht-donker contrast; de kleuren in het uiterlijk worden bij de meeste mensen met ouder worden iets lichter en zachter, de haren worden grijs, de ogen fletser en de huid valer. Lagere contrasten in de kleding staan beter bij het ouder wordende uiterlijk. 

Hoog contrast

Met een hoog contrast heb je groot verschil in de donkerte van je huid, haar en ogen. Alle kleuren in je uiterlijk liggen dus ver bij elkaar vandaan; het standaard plaatje van hoog contrast is Sneeuwwitje, donkere haren, wenkbrauwen en ogen en een hele lichte huid. Maar het kan ook zijn dat er sprake is van een (zeer) lichte huid, medium ogen en (zeer) donker haar, óf dat de huid medium is met (zeer) donker haar en (zeer) donkere ogen met (zeer) helder oogwit. De variatie mogelijkheden lopen van zeer licht tot zeer donker in allerhande combinaties. Het is het meest fraai als je de kleuren van je outfit aan laat sluiten bij je natuurlijke kleuring.

Bij een hoog contrast staan combinaties van zeer lichte en zeer donkere kleuren het meest mooi en versterken de krachtige uitstraling van het natuurlijke uiterlijk. Mensen met veel contrast in hun uiterlijk kunnen ook het meeste contrast in hun kleding dragen. Pas ook bij je prints het goede contrastniveau toe!
Bij hoog contrast met donker haar is het het mooist om ook een donkere kleur aan je outfit toe te voegen. Bij hoog contract met licht(er) haar is het mooi om minstens één lichte kleur in je outfit toe te voegen, meerdere lichte kleuren toevoegen in ook prima.

Let op bij een hoog licht-donker contrast in je uiterlijk dat de kleurcombinatie van je kleding (dus ook print!) niet te laag wordt. Een outfit met alleen lichte kleuren staat flets en sluit niet aan bij de power van je natuurlijke contrast. Het is belangrijk voor de harmonie met je uiterlijk om de donkere kleuring te herhalen.
Bij het ouder worden kan het hoog contrast verschuiven naar een medium (en soms laag) licht-donker contrast; de kleuren in het uiterlijk worden bij de meeste mensen met ouder worden iets lichter en zachter, de haren worden grijs, de ogen fletser en de huid valer. Minder hoge contrasten in de kleding staan beter bij het ouder wordende uiterlijk. 

 

Print en licht-donker contrast

Het licht-donker contrast is ook toepasbaar op de print en het dessin van je outfit. Iedere print/dessin heeft een bepaald contrast en het is mooi om ook die aan te laten sluiten bij je natuurlijke contrastniveau. Het maakt niet uit of het om strepen, bloemen, paisley, ruitje, dieren, polka dot of abstracte print gaat. De grootte van de print is wel van invloed op het zichtbare contrast. Bij een print van fijn of klein formaat kan het om een hoog licht-donker contrast gaan maar lijkt het contrast lager dan bij een groot of grof formaat print. Felle kleuren en een grote of grove print laten het contrast hoger lijken.
Een print met een te hoog contrastniveau is te sterk voor jouw uiterlijk en geeft allereerst focus op de print; een te laag contrastniveau laat je fletser en kleurlozer lijken dan je bent. Het aanbrengen van harmonie, ook in de print van je outfit, maakt jou het mooist en het best zichtbaar!

Met een laag licht-donker contrast staan print/dessin met een laag licht-donker contrast het mooist. Mensen met lichte haren (blond, rood, grijs, wit) hebben meestal een laag contrast in hun uiterlijk. Het herhalen van de lichte kleur als basis van de print is een uitstekende keuze.
Met een medium licht-donker contrast staan print/dessin met een medium licht-donker contrast het mooist. Een print kan lichte en donkere kleuren bevatten, maar door toevoeging van een medium kleur wordt het kleurverloop een medium licht-donker contrast.
Met een hoog licht-donker contrast staan print/dessin met een hoog licht-donker contrast het mooist. Print met sprekende, felle kleuren en een donkere ondergrond zijn mogelijk.

Een print geeft veel creatieve combinatiemogelijkheden en met je mix&match items kun je een print goed naar je eigen contrastniveau toewerken.
Een kledingstuk met een medium licht-donker contrast is voor mensen met een laag licht-donker contrast passend te maken door te combineren met kleding in lichte kleuren. De lichtere kleur uit de print wordt versterkt door de herhaling met de combinatie in de lichtere kleur waardoor de totaalindruk lichter wordt en passender bij het laag licht-donker contrast. Voor mensen met een medium licht-donker contrast is de combinatie sterker te maken door gebruik te maken van een donkere kleur in de combinatie. 
Een print met een hoog licht-donker contrast met een lichte ondergrond is contrastrijker te maken door te combineren met een donkere kleur uit de print. Door slim te combineren pas je een print optimaal aan op bij je natuurlijke contrast. 

Een print met een goed kleurcontrast kan een multifunctioneel mix&match item in je garderobe zijn, een echte topper!

Autoriteit en licht-donker contrast

Wil je zekerheid en autoriteit uitstralen? Dan kun je de hoeveelheid contrast inzetten voor een zakelijk en formeel effect. Meer contrast straalt meer gezag en autoriteit uit.
Hoe hoger het kleurcontrast dat je draagt, hoe krachtiger en dominanter je overkomt. In een combinatie met minder contrast kom je toegankelijker en vriendelijker over dan in een combinatie met hoger contrast. Wil je gezag uitstralen maar draag je kleding met (te) weinig contrast, kan het zomaar gebeuren dat je niet serieus wordt genomen. De outfit ondersteunt dan de boodschap niet.

Het kleurcontrast van de outfit moet wel aan blijven sluiten bij de mate van het eigen contrast in het uiterlijk. Met een contrastanalyse kan het hoogst haalbare contrast bij jouw uiterlijk worden bepaald. Heb je een kleuring met laag contrast? Dan zal een heel hoog contrast je overstemmen en wordt het hoge contrast de eyecatcher van jouw persoonlijke presentatie. Ga dan liever voor een wat minder hoog contrast, ook al is je doel meer autoriteit uitstralen. Zo behoud je de harmonie en de meest sterke uitstraling.