Ben ik in beeld?

Over beeldspraak op het scherm

Ineens zitten we in de lockdown van de Corona crisis dagelijks met onze neus op het scherm. Zoomen, Skypen, Google Hangouts... Zien en gezien worden via een beeldscherm vraagt om andere omgangsvormen en gedragsregels dan gewend. De nieuwe do's en don'ts voor online meetings, online overleg en online vergaderen.

Goede locatie en voorbereiding

Denk vooraf na over een goede achtergrond voor je online meetings. Een rustige achtergrond en een opgeruimde omgeving zorgen voor een professionele aanpak van het videobellen. Een digitale achtergrond kan soms een goede oplossing zijn voor het afschermen van je persoonlijke omgeving. Bereid de online meeting goed voor en zorg dat alles voorhanden is wat nodig kan zijn. Test bijtijds geluid en beeld en zorg dat je op tijd inlogt. 

Goede belichting en camera view

Goede belichting bereik je door het licht van voren op je gezicht te laten vallen, zodat oogcontact goed mogelijk is en je expressie zichtbaar is. Ga niet met je rug naar het dag- of lamplicht zitten, anders krijg je last van silhouetvorming. Zorg dat de camera op ooghoogte staat en voorkom neusgatenview. Goed contact maken tijdens online afspraken doe je door naar de cameralens te kijken en niet naar jezelf of het scherm. Als hulpmiddel kun je een pijltje naast de lens plakken als reminder. 

Multitasken en focus

Krakende chipszakken, malende kaken, gezellige onderonsjes met huisgenoten of pingelende wapjes, het geruis van een voetbalwedstrijd op tv; gewoon niet doen tijdens een online ontmoeting. Zorg dat het stil is om je heen en je huisgenoten op de hoogte zijn van je online gesprek. Multitasken tijdens de online meeting kan storend werken en zorgen voor een verminderde concentratie zowel bij jezelf als bij de ander. Focus je op het gesprek en laat je niet afleiden.

Actieve houding en expressie

Een actieve houding straalt energie en betrokkenheid uit. Tijdens beeldbellen missen we veel non-verbale signalen die normaal deel uitmaken van onze communicatie. Maak het dus persoonlijk door dichter op de camera te zitten zodat de expressie van je gezicht goed zichtbaar is. Zorg ervoor dat ook je handen goed in beeld zijn. De gebaren van je handen zijn van groot belang voor een juiste interpretatie van jouw verhaal.

Thuiswerk dresscode en haar/make-up

Kleding is ook tijdens thuiswerkdagen erg belangrijk. Thuiswerken in stijl oogt professioneel en gemotiveerd. Vooral de bovenste helft is van belang bij je presentatie tijdens online meetings. Flatteus kleurgebruik en effen kleding in een verzorgde look ondersteunen je persoonlijke presentatie. Een relaxte pyama-outfit is een absolute no-go! Maar vermijd ook drukke prints, bungelende oorbellen en ringelende armbanden; hou het rustig op een beeldscherm. En last but not least, zet de puntjes op de i met een verzorgd kapsel en subtiele make-up.